19 Nisan 2013 Cuma

Yanıkların Bitkisel Tedavisi

Yanık günlük hayatta karşılaştığımız yaralanmaların arasında en yaygın olanlarındandır. Bir yangın, güneşte fazla kalma elektrik ya da kimyasallar gibi pek çok nedenle oluşabilir. Yanıkların şiddetine göre tedavisi değişir. Hayatı tehdit edecek derecede büyük yanıklar üçüncü derecede yanıklardır. Üçüncü derecedeki yanıklar hastanelerin yanık ünitelerinde tedavi edilmelidir. Bu tür yanıklara zamanında müdahale edilmezse ölümcül olabilir. İkinci ve birinci derecedeki yanıklar ise nispeten evde tedavi edilebilir özelliktedir.

Cildimiz en önemli organlarımızdan biridir. Vücudun sıcaklığını, sıvı dengesini ayarlayan bu organ hayati bir rol üstlenmektedir. Büyük bir yanık cildin bu yeteneğini engelleyebilir. Cilt bakteri ve virüslere karşı bir koruyucudur. 3 tabakadan oluşur. Yanıkların şiddetinin bir göstergesi de yanğın hangi tabakaya kadar uzandığıdır

Yanığa maruz kalan kişiler yüksek protein ve bol kalorili beslemelidir. Düzgün beslenme yanıkta büyük önem taşır. bakır, selenyum, çinko gibi mineraller alınmalıdır. Bu enfeksiyonları azaltacağı gibi iyileşme sürecini hızlandırır.
rg
Bir yanığa ilk yapılması gereken şey bölgedeki sıcaklığın azaltılmasıdır. Yanan bölge 15-30 dakika kadar su içinde tutulur.
org
Yanık yarasına bal uygulamak yaranın düzgün kapanmasını sağlayacak ve enfeksiyonu engelleyecektir.

Yanığa aloe vera jeli ya da E vitamini kapsülleri koyulması yara izini engelleyecektir. rg

Yanık alana çiğ patates dilimleri uygulanır.

Yanıklara yumurta beyazı sürülerek bekletilir.

Yanık alana zaman zaman soğuk süt damlatılmalıdır.

Yanmış alana muz lapası uygulanır. g

Lavanta yağı yanığın acısını alacaktırYanık alana kesilmiş domates kapatılıp bir süre bekletilir.

Yanığın üzeri mayonezle örtülür.

Taze yanığa toz hardal ya da zerdeçal serperek bekletin

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder