19 Nisan 2013 Cuma

Kedi Nanesinin Faydaları

Latince adı nepeta cataria olan bitki kedi nanesi, pisi otu ve nezle otu olarakta bilinir. Geniş bir yelpazede iyileştirici olarak kullanılır. Dünyanın hemen her yerinde yetişir. Küçük mor-beyaz çiçek topları açar. Bu çiçekli bölgeler de, yeşil yapraklar da tıbbı amaçlar için ayrı ayrı kullanılır.

Kedi nanesinin kullanıldığı alanlar söyledir:

* Mide ve sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, mide bulantısı, karın ağrısı, kolik, ishal ve hazımsızlık

Kas krampları, mide kası ağrıları, adet sancıları, boğaz ağrıları,

* Sinir bozuklukları, huzursuzluk, aşırı stres, migren ve gerilim tipi baş ağrıları,

* Soğuk algınlığı ve gripte terletici olarak kullanılır. Bronşit, nezle vb. etkilerini hafifletir.

* Kesik ve çiziklerde kanamayı durdurmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılır.

Kedi nanesi en sık çay olarak tüketilmektedir. Kurutulan yaprak ve çiçekler bir tülbente sarılarak kaynamış suyun için koyularak 10 dakika demlenir. İçmeden önce süzülür. Uçucu maddelerin kaçmasını engellemek için kapalı bir kapta demlenmesi tavsiye edilir. Günlük 2-3 fincan içilebilir. Fazla hazırlanmış ise kapalı şekilde buzdolabında saklanabilir.

Özellikle soğuk algınlığı tedavisinde mürver, kırmızı biber, civanperçemi ve grip otu ile karıştırılması iyi sonuç verir.

Kedi nanesi hamile ve emziren kadınlar tarafından kullanılmamalıdır. Yatıştırıcı özelliği nedeni ile araç ve makine kullananlara tavsiye edilmez. Bazı kişilerde bağırsak bozukluğu ya da sık idrara çıkma gibi yan etkileri görülebilir. Başka bitkilerle etkileşimi yoktur. Aynı amaçla kullanılan diğer bitkilerin etkilerini arttırır.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder