19 Nisan 2013 Cuma
Kantaron – Hypericum triquetrifolium Turra
Çiçekleri suda kaynatıldıktan sonra, bitki suyu soğutulup mide rahatsızlıklarına karşı içilir.
Çiçeklerinin zeytinyağında bir müddet bırakılmasıyla hazırlanan yağ, yara tedavi edici olarak kullanılır.
Çiçekler zeytinyağı içinde 1–2 ay bekletilir, daha sonra bu yağ haricen yanık tedavisinde kullanılır.
Çiçek dallarından hazırlanan çay haricen iltihaplı yaraların, dahilen mide ağrılarının giderilmesinde ve iştahsızlığa karşı kullanılır.
Yaprak ve çiçekleri kaynatılıp ülser hastalığında bu su içilmektedir.
Çayı dahilen mide, barsak ülseri, kanseri, kolit idrar yolunda prostat, rahim, göğüs, ilik, kemik, beyin kanseri, gastrit, kısırlık, idrar yolu iltihabı tedavisinde kullanılmaktadır.
Meyveleri parazit hastalıklarına karşı kullanılır.
Çiçekli dalları, yatıştırıcı, göğüs yumuşatıcı, iştah açıcı, idrar ve balgam söktürücüdür.
Çiçeksiz dallarından hazırlanan çay idrar yolları iltihabında dahilen kullanılır.
Çiçekleri dahilen verem hastalığına ve soğuk algınlıklarına karşı dahilen kullanılır.
Bitkiden hazırlanan çay dahilen sarılık tedavisinde kullanılır.
Bilinen diğer adları : Kızılcırık, Kepir otu, Binbirdelikotu, Kantarod, Kan otu, Yaraotu, Kuzukıran, Koyunkıran, Kızılcık otu, Veremotu, Çay çiçeği.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder