15 Nisan 2013 Pazartesi

Katran Ardıcı – Juniperus oxycedrus


Pardı üzümü ve andız meyvesi olarakta bilinir. Çam ormanları, meşe çalılığı, maki, deniz seviyesinden 1300metre yüksekliğe kadar yetişir. Ülkemizin Kırklareli, Çanakkale, İstanbul, Sakarya, Kastamonu, Sinop, Samsun, Trabzon, İzmir, Kütahya, Ankara, Kayseri, Sivas, Bitlis, Antalya, İçel, Adana, Maraş ve Adıyaman illerinde sıklıkla yetişir.Meyvelerinden hazırlanan çay karın ağrısı, öksürük, katarakt, balgam söktürücü, basur ve gripte dahilen kullanılır.

Katranı unla ya da vazelinle karıştırılarak basur ve deri hastalıklarında merhem gibi sürülür. Bunun için 1 ölçü katrana dokuz ölçü vazelin kullanılır. Meyvelerinden elde edilen yağ basur ve bronşitte kullanılır. Meyvelerinden elde edilen yağ basur ve bronşitte kullanılırGece işemelerinde meyveleri yutulur. Unla karıştırılarak kavrulan meyveler karın şişliğinde bölgeye sarılır. Köklerinden alınan reçine yaralara sürülür.
Meyvelerinden yapılan çay haricen mantar ve kadın hastalıklarında kullanılır. Meyve ve yapraklarının beraber kaynatılmasıyla yapılan çayla romatizma için banyo uygulaması yapılmaktadır 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder