Katran Ardıcı – Juniperus oxycedrus
Pardı üzümü ve andız meyvesi olarakta
bilinir. Çam ormanları, meşe çalılığı, maki, deniz seviyesinden 1300metre
yüksekliğe kadar yetişir. Ülkemizin Kırklareli, Çanakkale, İstanbul, Sakarya,
Kastamonu, Sinop, Samsun, Trabzon, İzmir, Kütahya, Ankara, Kayseri, Sivas,
Bitlis, Antalya, İçel, Adana, Maraş ve Adıyaman illerinde sıklıkla yetişir.Meyvelerinden hazırlanan çay karın ağrısı,
öksürük, katarakt, balgam söktürücü, basur ve gripte dahilen kullanılır.
Katranı unla ya da vazelinle karıştırılarak
basur ve deri hastalıklarında merhem gibi sürülür. Bunun için 1 ölçü katrana
dokuz ölçü vazelin kullanılır. Meyvelerinden elde edilen yağ basur ve bronşitte
kullanılır. Meyvelerinden elde edilen yağ basur ve bronşitte kullanılırGece işemelerinde meyveleri yutulur. Unla
karıştırılarak kavrulan meyveler karın şişliğinde bölgeye sarılır. Köklerinden
alınan reçine yaralara sürülür.
Meyvelerinden yapılan çay haricen mantar ve
kadın hastalıklarında kullanılır. Meyve ve yapraklarının beraber
kaynatılmasıyla yapılan çayla romatizma için banyo uygulaması yapılmaktadır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder