16 Nisan 2013 Salı

Boldo Nedir?

Peumus boldus Mol.
İngilizce ve Almanca ismi: Boldo

Türkiye’deki Yayılışı: Ülkemizde doğal yayılışı bulunmamaktadır.
Dünyadaki Yayılışı: Şili, Ekvator, Arjantin ve Bolivya’da yayılış
göstermektedir.

Drog Tanımı: P. boldus bitkisinin kurutulmuş yapraklarıdır (Boldo folium). Taşıdığı uçucu yağ % 2’den (h/a), boldin alkaloidi ise % 0.2’den (a/a) az olmamalıdır.

Drog Adı:Boldo folium
Morfolojik Özellikler: Çalımsı, herdem yeşil, böğürtlen benzeri meyvalara sahip dioik 6-8 m boyunda ağaçlardır.
Kimyasal İçeriği: İzokinolin grubu alkoloitlerden aporfin ve noraporfin türevleri içerir. Ana alkoloidi boldindir. Uçucu yağının majör fraksiyonları monoterpenik hidrokarbonlar (p-simen ve α-pinen) ve oksijenize monoterpenlerdir. Ayrıca flavonoit bileşikleri, ramnetin, izoramnetin ve kamferol glikozitlerini içermektedir .

Etki ve Kullanılış: Minör hepatobiliyer disfonksiyon, sindirim rahatsızlıkları, iştahsızlık ve konstipasyonda adjuvan olarak, ayrıca safra taşı, sistit ve romatizmada kullanılmaktadır. Bitki, kolagog, stomaşik, karaciğer stimülanı, sedatif, diüretik ve antiseptik etkilere de sahiptir. Gıda olarak baharat şeklinde kullanımı da
bulunmaktadır .
Dozaj: İnfüzyon şeklinde günde 2.5 g, tentür halinde, günde 1-3 ml ve sıvı ekstre şeklinde günde 0.5-1 ml tek doz olarak oral yoldan alınmalıdır. 4 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır .

Yan Etkiler: Bilinen bir yan etkisi yoktur. Fakat uçucu yağı en toksik uçucu yağlardan biridir. Tüysüz fare derisine uygulandığında irritasyon oluşturduğu gözlenmiştir .
Kontrendikasyonları: Böbrek yetmezliği ve safra kanalı ile ilgili problemi olan kişilerde kullanılmamalıdır .

Etkileşimleri: Bildirilmemiştir.

Gebelik ve Laktasyonda kullanımı: Bu konuda bir bilgi bulunmamakla birlikte, gebelik ve laktasyonda hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır .

Doz aşımı: Yüksek dozlarda kusma ve spazmlar görülebilir . Farmakodinamik Özellikler:
In vitro deneyler bitkinin sulu etanolik ekstresi ve saf boldin, sıçan karaciğer hücrelerinde hepatotoksisiteye karşı önemli bir koruma sağlanmıştır. Ayrıca boldin, fare karaciğerinde 0.015 mM konsantrasyonda mikrozomal yağ inhibisyonu yapmış, doza bağlı olarak da fare ileumunda gevşeme sağlamıştır . P. boldus yapraklarındaki uçucu yağın bileşimi ve antimikrobiyal aktivitesi ile ilgili olarak gerçekleştirilen bir çalışmada. Hidrodistilasyonla elde edilen uçucu yağın GC ve GC-MS analizi yapılmıştır. Silika jel üzerinde sütun kromatografisiyle yapılan fraksiyonlandırmalarda çeşitli bileşenler tanımlanmıştır. Yağın majör bileşenlerinin monoterpenler limonen (%17), p-simen (%13.6), 1,8-sineol (%11.8) ve β-felladren (%8.4) olduğu saptanmıştır. Streptococcus pyrogenes, Micrococcus ve Candida türlerine karşı antibakteriyel ve antifungal aktivite gözlenmiştir .
In vivo deneyler:
Droğun saflaştırılmış etanolik ekstresi fareler intraperitonal ve oral yoldan verildiğinde koleritik aktivite göstermiştir. 8 hafta boyunca 400-800 mg/kg sulu etanolik ekstre verilmesine bağlı olarak laksatif etki görülmüştür. Bunun sebebinin artan safra tuzlarının kolon motilitesini etkilemesi olduğu düşünülmektedir.

İntraperitonal yoldan 50-100 mg/kg dozunda sulu etanolik ekstre, karragen testi ile belirgin ve doza bağlı antienflamatuvar etki göstermiştir. Saf boldin ile bu etki saptanamamıştır
Farmakokinetik Özellikler:

Sulu etanolik ekstre oral yoldan 400-800mg/kg dozunda verildikten sonra fare idrarında boldin tespit edilmiştir .
Preklinik güvenlik verileri: Oral yoldan sulu etanolik boldo ekstresi verildikten sonra hiçbir akut toksisiteye rastlanmamıştır . Bu droğun laksatif etki amacıyla kullanımında hepatotoksik etkisine dikkat edilmelidir. Boldin’in genotoksisitesi de araştırılmıştır. Boldin, mikroorganizmalar üzerinde genotoksik aktivite göstermemiştir.
Bitki ve taşıdığı majör alkaloit olan boldin, genellikle karaciğer
rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalarla, boldinin antioksidan aktiviteside saptanmıştır .

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder