18 Nisan 2013 Perşembe

Kurt Üzümünün Faydaları

Batıda Goji Berry ya da wolfberry, ülkemizde ise kurt üzümü olarak anılan meyve yaprak döken çok yıllık odunsu bir bitkidir. Çalı formundaki bitki Tibet ve Çin kökenli olup, ülkemizin değişik yörelerinde de yetişmektedir.

Asya’nın değişik ülkelerinde yüzyıllardır kullanılan, batı ülkelerinde ise son yıllarda değeri anlaşılan goji berrynin küçük kırmızı meyveleri bulunmaktadır. Görünüş itibari ile kızılcığı andıran bu meyvelerin lezzeti yabanmersinine benzer

Kurt üzümü bir portakaldan 500 kat daha fazla C Vitamini içermektedir. Çok güçlü bir antioksidandır. Bilinen besinler içinde en fazla karotenoid içeren kurt üzümü bu özelliği ile 18,500 puanla en yüksek ORAC değerine sahiptir (ORAC= Oksijen Radikal Absorbasyon kapasitesi). Bunun anlamı ise antioksidan olan bu maddenin vücutta bulunan serbest radikallerle mücadele ederek onları etkisiz hale getirdiği, kanser riskini azalttığı ve yaşlanma etkilerini geciktirdiğidir.

Kurt üzümü kalsiyum, magnezyum, çinko, selenyum, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve aminoasit içermektedir.

Goji berry ya da diğer ismi ile wolfberry taze, kurutulmuş olarak ya da suyu sıkılarak tüketilebilmektedir.

Goji berry, insanın büyüme ve gelişmesini sağlayan hormonları üreten hipofiz bezini uyarmaktadır. Böylece hücre büyüme ve yenilenmesi sağlanır. Hafızayı güçlendirir, uykuyu düzene sokar. Yağ yakılmasını sağlayarak kilo vermeye yardımcı olur.

Cildi güzelleştiren ve gençleştiren bu meyve damar tıkanıklıklarını engeller. Kan dolaşımı ve kalp ritmini düzenleyerek kalp krizi, arteriyoskleroz ve kötü kolesterol yükselmesi (HDL) riskini azaltmaktadır.

Kandaki testesteron düzeyini arttıran kurt üzümü böylece kadın ve erkekte cinsel isteği ve performansı arttırır. Bu nedenle eski bir Çin atasözü “Evinden uzak kalcak olan goji yememeli” der.

Bağışıklık sistemini koruyan ve etkinliğini arttıran meyve iltihaplı hastalıklar, makula dejenerasyonu ve glokom gibi göz rahatsızlıklarında faydalıdır. 100 gram kurt üzümü 370 kalori içermektedir

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder