18 Nisan 2013 Perşembe

Sakızotu – Gundelia tournefort

Kökünden elde edilen sakız kenger sakızı adıyla dişeti kuvvetlendirici ve iştah açıcı olarak kullanılır.

Tohumlarından vücuttaki şişliklerin tedavisinde yararlanılmaktadır.

Tohumları toplanıp dövülür, kaynatılıp karaciğer rahatsızlıkları için içilir.

Kök ve gövdeleri genç iken çiğ olarak, kabukları soyulduktan sonra yenir. İştahı açar, yemeği hazmettirir, mideyi kuvvetlendirir

Tohumlarının çayı soğuk algınlığı ve nezlede kullanılır.

Tohumları kurutulup öğütülür ve “Kenger kahvesi” adıyla anılır. Kahve olarak “vitiligo” hastalığının tedavisi için kullanılır.

Bitkiden hazırlanan çay, haricen, egzama tedavisinde kullanılır.

Tohumları dövülüp yutulunca zehirlerin zararını yok eder. Sıtmaya iyi gelir. Şehveti arttırır. Sarılığa, safra kesesi taşlarının düşmesine faydalı olur.

Bilinen diğer isimleri: Kerenk, Keven, Kenger, Enger, Kengel, Kengir, Çakırdikeni, Datlı kenger, Kan dikeni, Kalagan, Kanatma, Kengi otu, Kepre, Kinger

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder