19 Nisan 2013 Cuma

Karadut – Morus nigra

10 metreye kadar kısa gövdeli, geniş yayılmış bir ağacın meyvesidir. Meyveler siyaha yakın kırmızı renk taşır.

Ülkemizin özellikle kıyı kesimleri başta olmak üzere hemen her yerinde bahçelerde tarımı yapılmaktadır.

Meyveleri çiğ olarak ya da reçel yapılarak tüketilir.

Meyvelerinin suyu alınarak ağız ve boğaz hastalıklarında, pamukçuk olarakta bilinen aftta faydalıdır. Kansızlık ve gut tedavisinde tüketilir.

Ağacın kök ve kök kabuğunun kaynatılması ile hazırlanan çay kabızlığı giderir ve ayrıca bağırsak kurdu ve tenyaları düşürür. Bu kullanım şekli hamile kadınlar için zararlıdır.

Yapraklarının kaynatılması ile hazırlanan çay, şeker hastalığı ve mide hastalıklarında içilir. Haricen uçuk için kullanılır.

Ağaç kabuklarının kaynatılması ile hazırlanan çay adet düzensizliklerini giderir.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder