16 Nisan 2013 Salı

Soğan – Allium cepa

İştah açıcı, midevi, idrar söktürücü, kandaki şeker oranını düşürücü, haricen irin akıtıcı olarak kullanılır.

Kalbi ve diş etlerini kuvvetlendiricidir.

Kanı ve organizmayı temizler, tene güzellik verir.

Suda haşlandıktan sonra yaraların veya çıbanın üzerine konulur.

Arı sokmalarında, haricen, kemik kırılmalarında kullanılır.

Yara iyi edici, yeni olgunlaşmış iltihaplı yaralara karşı kullanılır.

Yenildiğinde balgam söktürücüdür

Antibakteriyal, kalp damarlarını açıcı, barsak hareketlerini arttırıcı olarak kullanılır.

Soğan külde pişirilip içine ardıç katranı damlatılır, çivi batan yere konur.

Baş ağrısında tuzla soğan dövülüp ayak altlarına sürülür.

Parmakta dolama olduğunda soğan közlenir. Orta göbek alınır, içine zeytinyağlı sabun doğranır. Bir bez içinde bir gece parmakta kalır.

Karın ağrılarında yakı olarak kuru kekik, kül, tarhana ile pişirilip bir beze sürülür, üzerine soğan çentilir. Soğuyuncaya dek ağrıyan bölgede bırakılır.

Tam olgunlaşmış soğanı kabuklu haliyle köz halindeki ateşin içine atılır ve kabukları soyulduktan sonra bütün olarak suyun içine atılır ve iyice pişirildikten sonra soğanındaki yapraklardan birkaç tanesi iltihaplı yaranın üzerine bırakılıp bağlanır.

Soğanlar zeytinyağı ile kaynatılır, dahilen balgam söktürücü olarak kullanılır.

Soğanının rendelenip bir bezden sürülerek elde edilen suyu, içilerek damar açıcı olarak kullanılır.

Soğan ortadan ikiye kesildikten sonra, haricen, arı sokmasına karşı kullanılır.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder