18 Nisan 2013 Perşembe

Hindiba – Cichorium intybus

Şeker hastalığına karşı genç toprak üstü kısımları pişirilerek yenilir.

Köklerin kaynatılmasıyla elde edilen çay astım ve ülser tedavisinde kullanılır.

Bitkinin özsuyundan “dağsakızı” adı verilen bir çiklet hazırlanmakta ve yaralanmalarda kullanılmaktadır.

İdrar arttırıcı, müshil, terletici, midevi, iştah açıcı, kuvvet verici ve safra söktürücü etkileri nedeniyle çay halinde dahilen kullanılır

Kökler kaynatılarak dahilen epilepside (sara) kullanılır.

Sadece yapraklarından hazırlanan çay kalp rahatsızlıklarına karşı kullanılır.

Bitkinin çiçeklerinden hazırlanan çay, dahilen, iltihaplı idrar yolları hastalıkları tedavisinde kullanılır.

Bitkinin çiçeklerinden hazırlanan çay 1 hafta boyunca, sabahları aç karnına 1 bardak dolusu içilerek, kabızlığa karşı kullanılır.

Çiçekli dallarından hazırlanan çay, sabahları aç karnına 1 çay bardağı dolusu içilerek, mide rahatsızlıkların giderilmesinde kullanılır.

Çiçekli dallarından hazırlanan çay, aç karnına 3 defa içilerek, sarılık, karaciğer ve dalak hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Bilinen diğer adları: Çekçekon, Karakovuk, Karaavluk, Gıcıbıcı, Çini çiçeği, Acıgıcı, Talişk, Çatlangaç süpürgesi, Güneyik, Acı marul, Badikotu, Çitlekotu, Çatlakotu, Çıtlık

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder