16 Nisan 2013 Salı

Kuşdili / Biberiye

Latince Adı :Rosmarinus officinalis
Almanca ismi: Rosmarin
Fransızca ismi: Romarin
İngilizce ismi: Rosemary

Rosmarinus officinalis bitkisinin kurutulmuş yaprakları kullanılmaktadır.

Morfolojik Özellikleri: 50-100 cm, çalımsı, kışın yaprak dökmeyen, çiçekleri soluk mavi renkli çok yıllık bir bitkidir .

Türkiye’deki Yayılışı: Çanakkale, İçel, Hatay .
Dünyadaki Yayılışı: İspanya, Güney Fransa ve Filistin kökenlidir. Akdeniz, Mısır, Kafkasya’da yayılış gösterir

Bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir ama güney ölgelerimizde yabani olarak da yetişmektedir. Akdeniz ülkelerinde doğal yayılış göstermektedir.
Kimyasal İçerik: Bileşiminde tanen (%8), acı madde ve uçucu yağ taşır. %3 kafeik asit, rosmarinik asit, flavonlar (luteolin, diosmetin) da içermektedir.

Etki ve Kullanılış: Gaz giderici, mideyi güçlendirici, karaciğer ve safra kesesi uyarıcı, kabızlık giderici, safra artırıcı, idrar söktürücü olarak kullanılır. Zayıflama çaylarına eklenir.

10 gram biberiye yaprağının bir bardak suyla kaynatılmış hali günde 2-3 kez içilir.

Doz Aşımı:Aşırı dozda alındığında, mide, bağırsak ve böbrek iltihabına neden olabilir. Hamilelerin kullanmaması gerekir.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder