19 Nisan 2013 Cuma

Limon

Limon, yıl boyu gelişmesi devam eden ve kışın yapraklarını dökmeyen aynı adlı ağacın meyvesidir. Anavatanı kesin olarak bilinmemekle birlikte ılıman iklimleri sevdiğinden özellikle Akdeniz çevresinde ve tropikal iklimlerde sıklıkla yetişir.

Daha çok meyvesinin suyundan faydalanılan ve yemeklerde vb. kullanılan limon C vitamini açısından diğer narenciyeler gibi oldukça zengindir. Ortalama 25 gram kadar su alınan bir limonda 20 miligram C vitamini bulunmaktadır.

Limonda bulunan bileşimler yüksek ölçüde antioksidan olduğundan yaşlanma etkilerini geciktirir, kanserle savaşır ve cildi güzelleştirir. Suyu sindirim sistemi için çok yararlı olmakla birlikte bağışıklığı geliştirerek vücuda direnç kazandırır.

Bir fincan sıcak suya damlatılan bir limonun suyunu içmek ciğerleri temizler. Aynı zamanda buharına da stresi azaltmaktadır.

İskorbit, gut ve romatizma hastalıkları için de faydalı olan limon ateş düşürür ve karaciğeri temizler. Romatizma ağrıları için eşit miktarlarda sıcak su ve limon suyu karıştırılarak içilmelidir.

Bir limon dilimlenerek bir litre suya koyulur ve su yarı yarıya azalıncaya kadar kaynatılır. Gece serin bir yerde bekletildikten sonra sabah içilir.

Dil kanseri ve ağız içi ülserli hastalara limon dilimlerini emmesi önerilmektedir. Taze limon suyu pek çok bakteriyi öldürdüğünden su ile seyreltilerek gargara olarak kullanılması ağız sağlığı, boğaz ağrısı için faydalıdır. Limon suyu kalp çarpıntılarını sakinleştirir.

Vücutta gelişen berelenme, ezilme şişliklerinde limon dilimleri kullanılması acı ve kızarıklığı alır. Siyah nokta ve çiller için ılık suyla yıkanan yüz limon suyu ile silinerek yatılır ve sabah yine ılık suyla durulanır.

Karın ve bağırsak gazları yine limon çayı ile giderilebilir. Aynı zamanda bu çay yatmadan yarım saat önce içildiğinde uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır. İlginç bir şekilde akşamdan kalan kişilerin koltuk altlarını birer dilim limonla ovmaları alkolün etkilerini gidermektedir.

Limon herhangi bir aletle değil bardağın içine elle sıkılarak kullanıldığında çok daha faydalı olacaktır.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder