Arpa nın etkılerı
Arpa tek yıllık, her yıl yeniden tohumlanarak
yetiştirilen bir bitkidir. Ortalama 1 metre kadar büyüyebilen bitkin insan ve
hayvan beslenmesinde yüzlerce yıldır kullanılmaktadır. Arpanın tohumları ve
çimen kısmı ayrı ayrı kullanılmaktadır.
Eski Mısır, Roma ve Vikinglerde bile
kullanılan bitkinin haşlanarak lapa yapılan tohumları boğaz ağrısını
yatıştırmaktadır. Doğumdan ölüme kadar kullanılabilecek bir besin olan arta E
ve C vitaminlerini içerir. Bitkinin çimen kısmı kalsiyum, demir, B12 vitamini
ve pek çok faydalı madde barındırmaktadır.
Arpa çimeni mide hastalıklarında iltihap
giderici olarak kullanılır. Deri hastalıkları, hepatit, astım, anemi, diyabet,
artrit ve obezitede kullanımı vardır. Antibakteriyel olarak kullanılmaktadır.
Arpa çimeninin labarayuvar ortamında kanser hücrelerinin büyümesini engellediği
bilinse de insanlar üzerinde yapılmış bir çalışma yoktur. sifaliotlar.orgArpa çimeninin kurutulmuş kapsül ve tozları
ticari olarak satışa sunulmakla birlikte taze sıkılmış suyu da
kullanılmaktadır. K vitamini açısından çok zengin olan arpa, kanının
pıhtılaşmaması gereken kişilerde kullanılması önerilmez. Bununla birlikte
bilinen bir yan etkisi yoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder