19 Nisan 2013 Cuma

Fonksiyonel Gıdalar

Elma: Kabukları soyulmadan yenen bir elma yaklaşık 3 gram lif içerir. Elma lifleri midede hem çözünen, hem de çözünmeyen iki türdedir. Böylece tokluğa faydası olur. Elma kabukları kalp sağlığı için ve kansere karşı koruyucu olan güçlü bir antioksidandır. Bunun yanında diğer flavonoidler ve C vitaminleri bağışıklığı destekler. Elma kabuklarında bulunan fenolik bileşikler bir çok hastalığın yanısıra güneşin zararlı ultraviyole ışıklarından da korumaktadır. Günde bir elmanın doktoru uzak tutacağı söylenmektedir. Yeşil elma, kırmızı elmadan çok daha fazla yararlı bileşik içerir.
Bu yazı sifaliotlar.org sitesi için hazırlanmıştır.
Kırmızı meyveler: Karpuz, kiraz, üzüm gibi meyvelerin kırmızı ve mor pigmentleri antisiyanidler içermektedir. Bunlar serbest radikaller denilen kimyasal madde hasarlarını önlemekte ve kronik hastalık riskini azaltmaktadır. Bu bileşikler beyin ve damar fonksiyonlarını güçlendirmek için önemlidir.
Brokoli: Karnıbahar türü yiyecekler detoksifikasyonu arttıran maddeler içerir ve kanser riskini azaltır. Bu besinlerin hergün tüketilmesi önerilmektedir.
Bu yazı sifaliotlar.org sitesi için hazırlanmıştır.
Havuç: En iyi karotenoid kaynağıdır. Bunlar kalp-damar hastalıkları, kanser, yaşlanmaktan ileri gelen göz bozulmaları ve katarakta karşı koruyucudur. Gece görüşünü destekler. Yeni araştırmalar havuçta bulunan falkarinol isimli fitobesinin bağırsak kanserini azaltıcı etkilerini kanıtlamıştır. Havuç çiğ ya da hafif buğulanarak tüketilmelidir.
Çikolata ve kakao: Kalp sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Çikolata ne kadar koyu renkli ise o kadar fazla antioksidan içerir. Özellikle yüzde 70 ve daha fazla kakao içeren ürünlere yönelmelidir. Bu yazı sifaliotlar.org sitesi için hazırlanmıştır.
Narenciyeler: Hücresel hasarları önler, viral enfeksiyonlara karşı savunma gücünü arttırır. Portakal, greyfurt, limon ve benzeri ürünler yüksek C vitamini, folat ve lif içerikleri ile hem koruyucu hem de diyete yardımcıdır.Bu yazı sifaliotlar.org sitesi için hazırlanmıştır.
Karalahana, pazı vb. yeşil yapraklı sebzeler: Göz sağlığı için önemli bileşikler taşır. Yaşa bağlı körlük riskini azaltır. Haftada bir ya da iki porsiyon tüketilmesi önerilir.
Kızılcık: İdrar yolu enfeksiyonlarını engelleyen proantiokyanidin içerir. Kızılcık kolesterolü düşürür, ülseri önler, ağız ve diş sağlığını geliştirir ve felç sonrası beyin hasarını önler. Günlük 1 ya da 2 bardak kızılcık suyu içmek mesane kanserleri ve enfeksiyonları için önemlidir.
Balık ve balık yağı: Balık ve yağında bulunan omega-3 yağ asitleri kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmaktadır. İltihapları giderici, pıhtılaşmayı önleyici ve tansiyonu azaltıcı özelliklerinin yanısıra kolesterolü düşürür. Göz ve beyin sağlığı için önemlidir. Çiftlik balıkları yerine doğal deniz balıkları seçilmelidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder