Pelin Otu – Artemisia absinthium
Acı yavşan olarakta bilinen pelin otu, çok
yıllık yarı çalımsı ve aromatik bir bitkidir. Çiçekli gövdeler dik, aşağı doğru
ilerleyicigrimsi veya beyazımsı ipeksi tüylüdür.
Dere kenarları, boş araziler ve yamaçlar
başta olmak üzere deniz seviyesinden 2600 metre yüksekliğe kadar yetişmektedir.
Haziran ve Eylül aylarını çiçekli geçiren bitki ülkemizde en çok İstanbul,
Bolu, Kastamonu, Sivas, Gümüşhane, Kars, Ankara, Maraş, Tunceli, Muş, Ağrı,
Antalya, Konya, İçel, Adana ve Hakkari illerinde yetişmektedir.Bitkinin yaprakları çay olarak, alkolle özü
çıkarılarak, emilerek, sigara gibi sarılarak, taze olarak yenilerek kullanılır.Yapraklarından yapılan çay şeker hastalığı,
basur ve karın ağrısında kullanılır.
Emilerek ya da sigara gibi içilerek
kullanıldığında mide rahatsızlıklarına iyi gelirken, iştah açar, kuvvet verir,
ateş düşürür ve idrar arttırır.
Çayının yüksek dozlarda alınması adet
söktürücü ve kurt düşürücüdür.
Hazırlanan çayının balla tatlandırılması ve
günde 2-3 bardak içilmesi gerekir.Çiçeklerinden hazırlanan çay ya da sigara
soğuk algınlığı ve mide ağrılarında kullanılır.
Bir gece suda bekletileren yaprakların suyu
karın ağrısında ve kuvvetarttırıcıdır.Ayrıca alkolde bekletilerek elde edilen özü
yaralarda haricen antiseptiktir.Bitki hamile kadınlar tarafından
kullanılmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder