18 Nisan 2013 Perşembe

Cadı Fındığı

Cadı fındığı ya da bilinen diğer adları ile benekli kızılağaç, kış çiçeği, yapışkan fındık bitkisinin doğal yetişme ortamı Kuzey Amerika olmasına karşın son yıllarda Asya ve Avrupa’da da yetiştirilmeye başlanmıştır. Latince ismi Hamamelis virginiana olan bitki ülkemiz ilaç sanayisinde de pek çok üründe kullanılmaktadır.

Kimyasal olarak güçlü bir içeriği olan bitkinin geniş kullanım alanı bulunmaktadır. Bitkinin ağaçkabuğu ve yaprak kısımlarından yararlanılır.

Cadı fındığının en kabul görmüş kullanım şekli yüz ve cilt bakımıdır. Cilt tahrişleri, güneş yanıkları, rüzgar yanıklarında etkilir. Düzenli olarak yüze sürülen cadı fındığı suyu cildi sıkılaştırmakta ve kırışıklıklara karşı bir bariyer oluşturmaktadır. Ciltteki çeşitli nedenlere dayanan kızarıklık ve tahrişleri giderir.

Cadı fındığı suyu gözenekleri sıkılaştırmak ve temizlemek için bir makyaj temizleyicisi olarak, gözaltı torbalarını yatıştırmak için kullanılmaktadır. Ayrıca traştan sonra cildi temizlemek ve ferahlatmak için idealdir.

Cadı fındığı suyunu bir bez ya da pede dökerek yapılacak soğuk kompres baş ağrılarını gidermektedir.

Ağrılı, yorgun ayaklar için banyo olarak kullanılagelen cadı fındığı asıl ününü hemoroid (basur) tedavisindeki başarısına borçludur. Bununla birlikte ağız iltihap ve yaraları, boğaz hastalıkları ve varis için de sık kullanılmaktadır.

Yara ve yanık ilaçlarının içinde sıkça kullanılan cadı fındığı, doğal hali ile böcek sokmaları, yanıklar, su toplamaları, kas gerginlikleri için de tercih edilmektedir.

Son yapılan araştırmalar yüksek tanen içerdiğini ve bu nedenle antioksidan etkisinin fazla olduğunu göstermektedir.

Cadı fındığı yanık ve yara tedavisinde olduğu gibi küçük yaralardaki kanamaları kesmekte kullanılır. Soğuk algınlığı, adet sancısı, tümörler, göz iltihapları için taze demlenmiş çayı önerilmektedir. İshal, bağırsak hassasiyetleri, burun kanaması, vajinit ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklarda da aynı şekilde çayı kullanılmaktadır.

Haricen kullanımı da güvenli olan cadı fındığı yaprakları ya da ağaç kabukları su ile kaynatılarak yumuşatılır ve yaralarda dışarıdan uygulanabilir. Bu kullanım şeklinin güneşin zararlı UV ışınlarından koruduğu da tespit edilmiştir. Cadı fındığı Amerika’da çok yaygın şekilde kullanılmasına karşın Avrupa ve Asya’da fazla bilinmediğinden yeni yeni tanınmaktadır. Oysa ki Amerika’da cadı fındığından üretilmiş su ve jeller, yüz ve vucut ürünleri ve basur tedavisi için değişik aparatlar bulunmaktadır.

Cadı fındığı kabuğu toz hale getirilerek 1 bardak kaynar suyun içine atılır ve 10 dakika bekletilir. Bu şekli ile haricen ya da vazelin gibi temel bir baza eklenerek yukarıda saydığımız tüm cilt koruma, bakım ve tedavilerinde kullanılabilir.

Aynı ölçüde yaprak tozu ile aynı şekilde hazırlanan çay ise adet sancısı, ishal, basur ve varis gibi sorunlar için içilmelidir. Basur tedavisinde cadı fındığı suyu ile basur sık sık temizlenmelidir.

Cadıfındığının ağaç kabuğundan yapılan çay günde 1-2 fincan, yapraklarından hazırlanan çay ise günde 3 defa yarımşar fincan kullanılabilmektedir.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder