19 Nisan 2013 Cuma

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir

Ağız kokusu yetersiz ağız ve diş bakımından kaynaklanabildiği gibi pek çok rahatsızlığın da göstergesi olabilir. Bu nedenle ihmal edilmemesi gerekir. Kötü kokudan kurtulmak içinse bazı besinler ve bitkilerden destek alınabilmektedir.

Siyah çayın içinde bulunan 3 değişik enzim kötü kokuya neden olan bakterileri öldürmektedir. Ancak çayın kendisi ağız kokusuna neden olabildiğinden tüketim günde 1 fincanla sınırlanmalı ya da demlenmiş çay gargara olarak kullanılmalıdır.

Kurutulmuş limon ya da portakal kabuğu çiğnemek ve yarım elma yemek ağız kokusunu bastırır.

Yeşil çayda bulunan kateşin ağız ve nefes kokusunu giderir. Yemeklerden sonra birer bardak içilmesi yeterlidir.

Ağıza bir miktar tarçın almak ağız kokusunu yatıştıracaktır. Ancak tarçın tek başına kullanılmalı ve şeker eklenmemelidir.

Yemeklerden önce bir yemek kaşığı elma sirkesi içilmesi sindirime yardımcı olarak, sindirim yetersizliği kaynaklı ağız kokularını engelleyecektir.

Dişleri fırçalarken bir tutam karbonat kullanılması ağızın asit dengesini sağlayarak kötü koku oluşumunu engeller.

Çok sık olmamak kaydı ile yarıyarıya sulandırılmış oksijenli su ile ağız gargarası yapılabilir. Aynı şekilde tuz ve su ile hazırlanmış gargara bakteri ve besin artıklarını yerinden çıkararak birikmesini ve ağız kokusu oluşturmasını engeler.

Diş fırçalanırken toz karanfil kullanmak ya da karanfilli sakızlar ağız kokusunda etkilidir.

Ağız spreyleri kokuyu engellemek değil maskelemek için kullanılan geçici çözümlerdir. Alkollü sprey kullanımı ağız kanseri riski oluşturduğundan bu tür spreyler kullanmak yerine tuzlu su, oksijenli su çözeltileri kullanmak daha sağlıklıdır.

Kivi, ananas ve yeşil yapraklı sebzeler ağız kokusunu engeller.

Sindirim sistemi kökenli kokularda mide ve diğer sindirim organlarının doğru çalışması önemlidir. Bol lifli sebzeler bu nedenle önem taşır.

Alfa alfa bitkisi kötü kokuyu engeller.

Bir bardak kaynamış suyun içine 4-5 diş karanfil atılarak 20 dakika zaman zaman karıştırılır. Süzülüp soğutulduktan sonra ağız bu sıvıyla günde 2 kez gargara yapılır.

Rezene çiğnemek ya da ezerek bir macun yaparak dişleri ve dili ovuşturmak ağız kokularını giderir.

Günde bir avuç fındık yavaşça çiğneyerek yenir. Fındık nefesteki kötü kokuyu emer.

Üzerine tuz dökülen yarım limon emmek sarımsak ve soğan kokusunu çeker.

Yarım demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı karanfil ve 1 parça damla sakızı yarım litre su ile kaynatılır ve gargara olarak kullanılır

Spirulina tabletleri ağız kokusunu giderir.

Dişler fırçalanırken bir damla çay ağacı yağı eklenebilir.

Kakule ağızdaki bakterileri öldüren oldukça faydalı bir bitkidir. Tohumlarını çiğnemek ağız kokusunu giderdiği gibi zihni ve cinsel gücü de canlandırmaktadır. İçeceklere de eklenebilen tohumlar çiğnendikten sonra tükürülür.

Okaliptüs yağı kötü kokuya neden olan bakterileri öldürdüğü gibi bitkinin yaprakları da çiğnenebilir.

Anason çayı nefesi tazelemek için çok faydalıdır. İçilerek ya da gargara olarak kullanılabilir.

Dereotu çiğnemek kokuyu engeller. Ayrıca kıyılmış dereotunun bir tutamı ile yağılan çay yemeklerden sonra içilir. Hamilelere önerilmez.

Kişniş çayı içilerek ya da gargara olarak kullanılır.

Havuç, turp, elma, hindistan cevizi, armut kokuları giderir ve nefese ferahlık verirken, fesleğen, lavanta, meyankökü, kimyon, kekik, adaçayı, nane, limon, rezene, bergamot, zencefil, zerdeçal, tarhun ve mine çiçeği çiğneme çay ya da gargara olarak kullanılabilmektedir

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder