16 Nisan 2013 Salı

Böğürtlen – Rubus canescens

Böğürtlen sürünücü ve alçak çalı görünümlü bir bitkidir. Çalılıklar, ormanlık bölgeler, taşlık yamaçlarda yetişir. Deniz seviyesinden 2000 metreye kadar yetişebilir. Küçük kırmızıdan siyaha doğru tonlarda meyveleri sevilerek tüketilir. Ülkemizde hemen her bölgede sıkça yetişmektedir.

Meyveleri taze olarak ya da kurutularak yenilir, çayı yapılır, kök ve yaprakları da çay olarak tüketilmektedir.

Köklerinden hazırlanan çay halk arasında bel soğukluğu olarak bilinen gonore, mide ağrısı ve kısırlık için içilir

Meyveleri taze olarak göz rahatsızlıklarında ve görüşü güçlendirmek için yenilir.

Genç sürgünlerden hazırlanan çay basur ve soğuk algınlığı, nefes darlığını gidericidir.

Yapraklarından hazırlanan çay ateş düşürücüdür.

Böğürtlen yaprakları taze olarak açık yaraya koyulduğunda kanı durdurucudur.

Taze meyve ve yaprakların çiğnenmesi sarılık tedavisinde kullanılır.

Kök ve meyvelerin birlikte kaynatılması ile basur, kansızlık, ishal ve bulantı giderici çay yapılır. Aynı çay yara pansumanı için kullanılmaktadır.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder