19 Nisan 2013 Cuma

Diş eti Sorunları

Diş Eti çekilmeleri ve iltihapları yani tıpta kullanılan ismi ile jinjivit ağız bakımının ihmali ve hijyenin sağlanamaması nedeni oluşan bir problemdir. Dişleri ve çevreleyen dokuları etkilemektedir. Tedavi edilmesse daha kötüleşen sağlık sorunlarına ve diş kayıplarına neden olabilmekte çene kemiğine büyük hasarlar verebilmektedir.

Jinjivitin en ortak belirtileri dişeti ağrısı, fırçalama esnasında kanama, diş etinde kırmızılık, diş eti şişliği, ağız kokusu, ağızda kötü tattir. Yemek artıkları, bakteri ve plaklar diş ve diş etlerinde birikerek toksik madde üretimine ve iltihaba neden olur. Viral problemler, mantar enfeksiyonları, hamilelik, kötü beslenme, ilaç ve hormon kullanımı gibi çok çeşitli nedenleri olabilmektedir

Jinjivitten yakınanların beslenmelerinde C vitaminine ağırlık vermeleri, taze ve bol meyve – sebze tüketilmelidir. Yağı diyetten mümkün olduğunca uzaklaştırılmalı ve liften zengin beslenilmelidir. Jinjiviti engellemek için şeker, meyve suları, un, pirinç gibi nişastalı besinlerden kaçınılmalıdır.

Diş hekimine başvurulduğunda hekim dişleri ve etlerini temizleyerek tedaviye başlayacaktır. Tedavi esnasında diş ipi kullanılması önerilmektedir.

Jinjivit tedavisinde bitkisel ürünlerle tıbbi tedaviyi destekleyebilirsiniz.

* Günde iki kere tuzlu su ile gargara yapılabilir.
* Diş etleri karanfil ile ovulabilir ya da karanfil çiğnenebilir.
* Adaçayı yağı, nane yağı, papatya yağı gibi yağlarla gargara yapılabilir.
* Yeşil çay ya da karbonat özlü sakızlar çiğnenebilir.
* Peroksitle gargara yapmak ağrıyı yarım saat içinde geçirir.
* Ayçiçeği, susam ve zeytinyağlarını birer ölçü karıştırarak diş etlerine masaj yapılarak 15 dakika kadar bekletilmeli ve daha sonra durulanmalıdır.
* Kullanılan diş macunlarının nane içerikli olması faydalıdır.
* Dişler ve etlerini karanfil yağı ile ovabilirsiniz.
* Hardal ve tuzu karıştırarak diş etleri ovulmalı ve ağız ılık su ile durulanmalıdır.
* 1 litre suyun içine 10-15 tane okaliptus yaprağı atılarak 5 dakika kaynatılmalı, 2-3 damlakaranfil yağı eklenerek her yemekten sonra gargara olarak kullanılmalıdır.
* Fesleğen, tespih ağacı yaprakları antibakteriyel özellik taşımaktadırlar. Bu yapraklar ile dişler ve etleri ovulabilir.
* Dişler karbonat ile fırçalanır.
* Aloe vera jeli diş etlerine sürülür.
* Kına yaprağı ile hazırlanan bitki çayı gargara olarak kullanılır.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder