18 Nisan 2013 Perşembe

Ekinezyanın Faydaları

Ekinezya, ülkemizde kirpi otu olarak bilinen Kuzey Amerika kökenli bir bitkidir. Papatyagiller familyasından olan bitki, 4 ana türe sahiptir ve çok eski zamanlardan beri faydaları nedeni ile sıkça kullanılmaktadır.

Ekinezya ateş düşürücü özelliği nedeni ile pek çok hastalıkta, virüs ve mantar kökenli rahatsızlıklarda sıkça kullanılmaktadır. Çıbanlar, ülser, egzama ve sedef hastalığında etkilidir

Ancak ekinezyanın en önemli kullanımı üst solunum yolu hastalıklarındadır. Araştırmalar 3 gün boyunca kullanılan ekinezyanın özellikle soğuk kökenli üst solunum yolu hastalıklarını geçirdiğini göstermektedir.

Uzun süre devam eden ve kronikleşen hastalıklar nedeni ile zayıflayan bağışıklık sistemini desteklemektedir. Ekinezya bitkisi C vitamini ve çinko içerir. Hayıt meyvesi ile birlikte kullanıldığında kadın hastalıklarında faydalıdır.

Ekinezya batıda ülkelerinde kullanılan en etkin bitkilerdendir. Almanya’da yılda 10 milyon kutu ekinezya kapsülü satıldığı bilinmektedir. Çünkü ekinezya serbest radikallerle savaşan ve yaşlanma etkilerini geciktirici antioksidan bir bitkidir. Bu özelliği nedeni ile özellikle kan kanseri türlerinde olmak üzere tüm kemoterapilerde destekleyici olarak önerilmektedir.

Soğuk algınlığı, astım gibi üst solunum yolları hastalıklarında, şikayetleri azaltmaktadır. Solunum yolu şikayetlerinde meyan bitkisi ile birlikte kullanılması etkisini arttırmaktadır.

Böcek sokmalarında zehirli maddelerin vücuda yayılmasını engellemektedir. Ekinezya alerjik yatkınlığı olan bazı insanlarda özellikle deri ile ilgili yan etkilere neden olabildiğinden, bu tür kişilerin doktor tavsiyesi olmadan kullanmaması gerekir.

Adet öncesi dönemde, kronik sinüzitte rahatlatıcıdır. Ayrıca jenital uçuklar ve mantar, bakteri kökenli kadın hastalıklarında tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

Sivilce ve cilt problemlerinde de kullanılan ekinezya cildin üst dokusunu tedavi edicidir.

Ekinezya ila hazırlanan bir kaç bitkisel tarif;

Kış Çayı: Eşit miktarlarda grip otu, nane ve ekinezya karıştırarak demlenir ve çayı içilir. Burun tıkanıklığı, gripten ileri gelen ağrılar, ateş ve mide sorunlarını iyileştirir.

Kuvvetlendirici çay: 1 tutam Ekinezya kökü, tutam karahindiba kökü, 1 tutam tarçın, 1 tutam dulavratotu kökü karıştırılarak üzerine kaynar su dökülür ve 10 dakika bekletildikten sonra süzülür ve doğal bir madde ile tatlandırılarak içilir. Bağışıklık sistemini güçlendirecek ve kuvvet verecektir.

Grip Çayı: 1 tatlı kaşığı anason tohumu ezilir, 2-3 tarçın ve 1 zencefil parçası ve 2 tatlı kaşığı ekinezya birlikte harmanlanarak kaynamış su ile 15-20 dakika demlenerek içilir. Çok fonksiyonlu bir çaydır. Balgamsöktürür, öksürüğü yatıştırır ve mikrop öldürücüdür.

Detox Çayı: 1 tatlı kaşığı ekinezya ve 1 tatlı kaşığı akdiken tohumu karıştıralar soğuk suya koyulur ve 5 dakika kaynatılır. Günde 2 fincan içilir.

Sivilce ve aknelerde 1 fincan su içine eşit miktarlarda balkabağı, ekinezya ve dulavratotu ve yoğurt otu koyularak kaynatılır. Günde 3 defa bir pamuğun üzerine damlatılarak sivilceler silinir.

Kulak ağrısında sarımsak ve ekinezya birlikte kaynatılarak çay yapılır ve günde 2 defa birer fincan içilir.

Bademcik şişmesi ve iltihabında ekinezya çayı hazırlanarak gargara olarak kullanılır.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder